14 Mar
14Mar

Dacă te-ai întrebat,  bine, bine, materiale naturale, in, bumbac, lână….dar acestea de regulă se folosesc la modelele clasice, la haine de toată ziua sau haine de casă….află că nu e chiar așa. Mai ales în utima perioadă, unele materiale naturale și mult mai puțin dăunatoare mediului înconjurător, au prins teren în industria textilă. Sau mai exact, acestea se folosesc în continuare, însă sunt mult mai apreciate, tocmai pentru că li se cunosc calitățile, în comparație cu materialele sintetice, care prezintă  multe dezavantaje (voi scrie în detaliu despre materialele sintetice și ce spun specialiștii despre acestea într-un articol viitor, însă acum mă voi concentra asupra materialelor sustenabile și outfiturile pe care le putem purta cu farmec, rămânând în tendințe). Există o nisă, care se adâncește tot mai mult, în care valorile precum sustenabilitatea, grija față de mediu, găsirea celor mai bune modalități de reciclare sau folosirea unor sisteme/materiale ecologice sunt în cap de listă, îndiferent că acestea sunt companii sau persoane fizice. Doar că, cealalta parte, din păcate, care foloseste sisteme și materiale dăunătoare pe termen lung, este mai mare și o să fie așa atâta timp cât o să existe cerere. Însă, pozitivă cum sunt eu, tind să cred că lucrurile vor merge spre bine și lumea va consuma mai puțin și mai responsabil. De aceea mi-am propus să vin cu cîteva informații în ceea ce privește avantajele alegerii materialelor naturale, cât și câteva sugestii concrete pentru diferite outfituri irezistibile.

Hai să le luam puțin intr-o ordine și începem cu bumbacul. Poate multi stim ca în primul rând bumbacul se foloșeste foarte mult pentru hainele bebelușilor ; ore de ce ? piela lor este mai sensibilă și este recomandat ca ei să fie imbrăcați cu materiale organice/naturale, care să nu le dăuneze pielii, să nu facă alergii sau iritații. La bumbac as opta pentru bumbacul organic, decat pentru cel clasic, deoarece, spre deosebire de bumbacul organic, bumbacul normal, este tratat cu multe substanțe și consumă cantități mari de apă. 


Bumbacul clasic 



Este un material pe care îl apreciez pentru urmtoarele avantaje :  

  • este un material obsorbant (preia umiditatea), comod și lasă piela să respire
  • se spala ușor și se usucă repede
  • este răcoros vara, dar călduros iarna
  • este durabil dar se degradează destul de repede în natură


 Însă cum suneam mai sus, bumbacul consumă multe resurse naturale (apă și teren) și este tratat cu soluții chimice, de aceea este bine să spalăm aceste articole bine. Bumbacul organic La fel ca bumbacul tradițional, bumbacul organic are același avanntaje, în schimb este și mai sustenabil și este mai plăcut pentru piele. Acesta este confecționat prin modalități ecologice (nu se folosesc decat vopsele și soluții naturale la fabricarea acestuia) și (aici nu știu sigur, dar așa am citit) își păstrează mai mult timp calitatea. 

Inul


Inul este un material natural tare drag mie, este 100% biodegradabil, modaltatea recoltării și a fabricării se face în cea mai sustenabilă și naturală formă. Nu folosesc multe resurse naturale, deoarece poate fi cultivat pe teren accidentat, care pentru alte culturi nu s-ar preta, spre exemplu. Inul poate fi cultivat și prelucrat fără a folosi substanțe chimice. Acest material natural este unul dintre cele mai sustenabile materiale folosite în industria textilelor, dacă rămâne netratat (fără să fie vopsit). 

Avantaje : 

  • este biodegradabil 100%
  •  ideal pentru zielele de vară, este un material răcoros
  • este foarte comod și ușor la purtat
  • se spală ușor și se usucă repede
  • este versatil, se poate folosi la diferite articole


 Deși este un material tare și se șifonează ușor, devine mai moale cu cât este purtat și spălat mai mult. 

Mătasea


Acest material cu o lunga istorie, este încă un material foarte apreciat pentru calitățile sale. Matasea naturala fiind o fibra de proteina (fibroina) este apropiata compozitiei pielii noastre. Datorita acestui lucru, tesaturile din matase sunt suportate foarte bine pe piele in general si in special de persoanele cu alergii, eczeme sau neurodermite. 

Avantaje : 

  • țesatura de matase este foarte moale dar rezistenta
  • este răcoros vara, dar călduros iarna
  • matasea poate prelua umiditate pana la maxim 40% din greutatea sa, fara sa o simti ca este uda sau fara sa-si piarda calitatile izolatoare.
  • nu se sifoneaza usor, deci mult mai putin calcat!
  • datorita compozitiei firului poate fi colorata in cele mai frumoase si intense culori.
  • structura si proprietatile tesaturilor din matase nu permit fixarea si dezvoltarea acarienilor.



Dar știm, mătasea este un material mult mai scump decât celalalte textile. Tocmai pentru avantajele și prorietățile pe care le aduce, consider că este o variantă în care se merită să investești. 

Lâna 

Cea mai veche modalitate de a obtine fibră textilă, este cea din blana animală. După ce a învățat să vâneze, omul a început să folosească blana animală pentru îmbăcăminte, covoare, pături șmd. 


Cu timpul, a început să se obțină din diferite blănuri, lâna iar din lână, diferite stofe. Toate textilele pe bază de lână sunt biodegradabile, sustenabile, calitative și calduroase. Pentru că sunt foarte multe tipuri de lână (iar pe bază de lână, se obțin atatea tipuri de textile),  provenite de la diferite specii de oi, capre, iepuri sau alte animale, încerc să trec pe scurt avantajele lânei, în general. 


  • putem spune că obținerea lânei se face print-un proces simplu, cu mici resurse. Tunderea animalelor pentru blană, se poate face de 2,3 ori /an, fiind nedăunătorele acestora.
  • tesaturile din lana s-au dovedit a fi unele dintre cele mai rezistente la umiditate, putand absorbi apa (la suprafata) pana la 35% din greutatea lor.
  •  foarte bune izolatoare termice.
  • spre deosebire de materialele sintetice, de exemplu, care se racesc imediat, in conditii de temperatura scazuta, lana conserva caldura, pe care o difuzeaza lent in jurul corpului.
  • este biodegradabilă 100%

Trebuie sa fim puțin atenți în ceea ce privește, spălarea și întrețirea lânei, în rest doar avantaje. 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.